Led-valot ja valaisimet - ProLed

Tuottaako LED lämpöä?

LED valojen lämmöntuotto ja mahdolliset ongelmat

Kaikki sähkölaitteet tuottavat lämpöä, ja niin myös LED. Itseasiassa lämpö/kuumuus on juuri LEDin suurin vihollinen. Suomessa markkinoidaan LED-tuotteita osin virheellisesti, eli kerrotaan jopa seuraavaa: ” 90% sähkötehosta muuttuu valoksi ja vain 10% lämmöksi”…Näinhän asia ei ole!! Tilanne on itseasiassa toisinpäin, LEDin hyötysuhde ei edelleenkään ole kovin hyvä, vaikka se tuottaakin hyvin valoa sähkötehoonsa nähden.

LEDin lämmöntuotto ei kuitenkaan ole niin suurta, että siitä olisi vaaraksi ympäristölle(vrt.halogeeni). Sensijaan lämmöntuotto on ongelma LEDille itselleen. LEDin tuottama lämpö sijoittuu LEDin taakse pienelle alueelle, ja siten lämmön pois johtaminen on haastavaa.

Lämmönsietokyky on LEDillä rajallinen, ja joillakin LEDeillä lämmönsietokykyä/luovutuskykyä ei ole juuri lainkaan. Tällaisia LEDejä ovat esim. yleisesti Suomessa saunaan myytävät ledsarjat.Mutta saunakäyttö sinällään on sitten ihan oma aiheensa….

Jotkut LEDtyypit tuottavat lämpöä erittäin vähän, mutta silloin on virtakin pieni,ja näin myös valoteho on pieni.PienvirtaLEDeissä ei yleisesti ottaen ole lainkaan lämmönjohtamisominaisuutta, joten osittain tästä syystä niiden virrankin on oltava pieni. Pienvirtaledejä on myös käytettävä paljon, jotta ne jotakin valaisevat, ja tässä kohtaa lämmöntuotto tulee ongelmaksi, koska LEDit lämmittävät toisiaan.

Ns. TehoLEDit tuottavat lämpöä enemmän, mutta niissä on myös virranmäärä suurempi. Suurempiin valontarpeisiin tehoLED on kuitenkin parempi, koska tehoLED ”osaa” luovuttaa lämpöä itsestään pois, ja näin mahdollistetaan suurempien virtojen käyttö.TehoLEDit eivät myöskään sisällä materiaaleja,jotka ajan saatossa alentaisivat valotehoa.

Tuotteet joissa käytetään tehoLEDiä tulee aina suunnitella niin, että lämmönjohtuminen LEDin ”jaloista” on taattu. Tuotteet on myös asennettava ns. vapaaseen ilmatilaan. Joitakin tehoLEDiä käyttäviä valaisimia markkinoidaan asennettavaksi suoraan esim.keittiökaapin alle. Tällainen asennustapa on väärä!! Valaisin tulee asentaa niin että ilma kiertää valaisimen takaa, jotta valaisin jäähtyy.

© Proled | Toimitusehdot

Proled | Puh. 044 0400 123 | jussi.kurppa@proled.fi | 2072303-8 ALV rek.