Led-valot ja valaisimet - ProLed

Yleisiä harhakäsityksiä

Tässä osiossa käsittelemme ledeihin usein liitettyjä harhakäsityksiä sekä esitämme omia korjaavia mielipiteitämme. Alla muutamia esilleottamiamme harhakäsityksiä/harhaväitteitä:

5mm Led kestää 100 000h:

Ledistä tulisi aina ilmoittaa valonalenema jollakin käyttötuntimäärällä. Tavallista 5mm lediä markkinoidaan 100 000h käyttöiällä. Tällaisen ledin valonalenema jo 6000 käyttötunnin jälkeen on n.50%. Joissakin testeissä on osoitettu vieläkin koruttomampia tuloksia ja valonalenema on vieläkin suurempi jos lediä käytetään yli +25°C lämpötilassa. Virran määrän pudottaminen ei korjaa tilannetta kokonaan, koska 5mm ledissä on epoksia joka esim. saunassa himmentää valotehoa ajan mittaan.

Led ei tuota lämpöä:

Kaikki ledit tuottavat lämpöä sen tehokkuudesta riippuen. Tehokkaimpien ledien tulo markkinoille onkin kiinni vain siitä miten lämpö saadaan johdettua pois ,tai toisaalta LEDin hyötysuhdetta saadaan nostettua. Jos kädessäsi on vaikka 3w ledlamppu joka ei tunnu lainkaan lämpimältä kun valo on palanut 10minuuttia, voit olla varma että kyseinen lamppu hajoaa nopeasti. Lämpö nimittäin jää lampun sisään,eikä johdu pois.

3w,5w LED-lamppu korvaa 20w,35w tai 50w halogeenin:

Tämäkään ei pidä paikkaansa, jos verrataan valotehoja keskenään. Korvaaminen tietysti onnistuu jos valotehosta on mahdollisuus tinkiä. Tällaisia lauseita tietysti saadaan aikaan kun verrataan kapeakeilaista lediä laajemman valonkuvan omaavaan halogeeniin, ja sitten verrataan lukseja toisiinsa. LED-lamppu ja halogeeni ovat erillaisia valonlähteitä, ja niiden toisiinsa vertailu ontuu aina.

Huom!: Tämä osio on alunperin kirjoitettu jo 2006 vanhaan blogiini. Nykyään 20w halogeenin korvaaminen onnistuu helpommin. 50w/12V halogeeni tuottaa noin 900lm valotehon. Tämän korvamminen on viisainta esim.alasvalolla. Tuollaisen valotehon led-polttimo lämpeäisi liikaa

Ilmoitetut valotehot:

Valotehon ilmoittamisessa on helppo huijata. Monen jälleenmyyjän kertomat tehot ovat tehtaan ilmoittamia arvoja, joita on vielä myyjän toimesta vähän ”korjailtu”. Paperilla on helppo kertoa erimerkiksi näin: ”3w teholed  ja valoteho 85 lm/w”. Harvalle tuo kertoo yhtään mitään. Valovirran määrä on liian usen vain luku joka tuntuu mukavalta esitteessä.

Mainoslause: ”Pidä päällä vaikka kokoajan”

Mitä järkeä siinä on??

Mainoslause: ”Testaamme jokaisen ledin”

Tämä tehdään usein siksi että käytetyissä ledeissä on suuri sävyeroja keskenään. Tämä taas kertoo tuotteiden huonosta laadusta. Ledit yleensä valitaan samasta tuotanto-sarjasta, ja jos saman sarjan sisällä on suuria eroa on syytä kyseenalaistaa tehtaan osaaminen.

Led korvaa hehkulampun:

Kuulimme yrityksestä, joka tuo kesäkuussa markkinoille hehkulampun korvaajan. Energiankulutus on 4w ja se vastaisi 60w hehkulamppua. Tämä ei yksinkertaisesti ole mitenkään vielä mahdollista. Tällaisen tuotteen valovoima tulisi olla n.150 lm/w. Ja kun yleisesti tiedetään että valkoisen ledin valontuotto on tällä hetkellä n.70 lm/w (teholed), niin väite on kovin utopistinen. Lisätään vielä se että hehkulamppu säteilee valoa joka suuntaan, niin ledejä pitäisi laittaa hehkulampun korvikkeeseen todella reilusti, jolloin taas tulisi käyttää 5mm ledejä. 5mm ledin ominaisuuksita kerroimmekin jo aiemmin.

Mainoslause: ”Voit korvata halogeenin suoraan led-lampulla”

Tämä pitää erittäin harvoin paikkaansa varsinkaan jos halogeenit ovat 12V. Led tarvitsee ihan omanlaisensa muuntajan. Muuntajan tulisi antaa jännitettä12V.Moni halogeenimuuntaja antaa vain 11.2-11.5V.Halogeenimuuntajat vaativat usein myös niin sanotun pohjakuorman toimiakseen. Eli muuntaja ei vättämättä ”toimi” lainkaan jos 3w ledlamppuja ei ole riittävästi. Myös LED-lamput toimivat keskenään eri tavalla. Joku lamppu toimii joustavammin erilaisilla muuntajilla, ja joku taas ei.

Mainoslause: ”Uusi jopa 5w led-spot”

Lediä ei tulisi markkinoida wattimäärillä. Hehkulampuilla ja halogeeneilla voi näin toimia, koska niiden valontuotto on jotakuinkin tiedossa. Wattimäärät kertovat ledissä vain energiankulutuksesta. Mittauksiemme mukaan esim. markkinoilla jonkun verran olevat 5w ledit tuottavat vähemmän valoa kuin laadukas 3w led. Vaatikaa siis myyjää kertomaan valontuotto, se on paljon tärkeämpää!!

© Proled | Toimitusehdot

Proled | Puh. 044 0400 123 | jussi.kurppa@proled.fi | 2072303-8 ALV rek.