Led-valot ja valaisimet - ProLed

Ledien käyttö valaistuksessa vaatii oikeaa suunnittelua

Erilaisia led-lamppuja ja valaisimia virtaa jatkuvasti kauppoihin. Yleisimpiin kantoihin kuten: E27,E14,GU.5.3,GU10 löytyy kaikenlaisia ”polttimoita”. Se että kanta on oikea, ei vielä kuitenkaan riitä..

Hintapainotteisesti suunniteltuja lamppuja

Joskus ainoa suunniteltu osa tuotteessa voi olla sen ulosmyyntihinta. On siis päätetty että asiakas maksaa tästä tuotteesta ehkä 10€, joten sen valmistaminen ei saa maksaa vaikka 2-3€ enempää. Näin syntyy sekatavarakaupoissa myytävät led-lamput.

Suunniteltu johonkin perinteiseen kantaan sopivaksi

Toisinaan led-lamppuja valmistetaan silmälläpitäen VAIN sitä, että ne sopivat johonkin yleisesti käytössä olevaan kantaan. Näin niitä voidaan markkinoida korvaamaan vaikka halogeenit. Hyvin harvoin näin hatarasti suunnitellut led-lamput kuitenkaan oikeasti KORVAAVAT halogeeneja, vaan nämä ledlamput vain sopivat niiden tilalle.

Suunniteltu luxeja varten

Yksi lampun mahdollisista mitattavista arvoista on luksi. Se on pieni osa valokuviossa jolle ilmoitetaan jokin arvo. Tällainen arvo saadaan korkeaksi kapealla ja erittäin kohdistetulla valokeilalla. Tätä arvoa monesti verrataan sitten vaikka halogeenin vastaavaan arvoon, mutta unohdetaan että halogeeni(lampusta riippuen) säteilee valoa paljon laajemmalla. Laservalollakin saa kivoja luksilukuja, mutta se on huono valaisin.

Mitä ledlampun tai valaisimen suunnittelussa sitten pitää ottaa huomioon?

  • Pitää varmistaa lämmönjohtuminen ledlampusta pois. Jos lämmönjohtumisessa tulee olemaan haasteita, esim.asennuspaikan takia ,on sähköteho oltava pienempi, jolloin lämmöntuotto laskee.
  • Lampun kannassa ei saa olla lämmölle herkkää elektroniikkaa, kuten virtaohjaimet.Tämä ongelma on miltei kaikissa halogeenit ja hehkulamput korvaavissa led-lampuissa.
  • Lampun sisällä olevat liitokset esim.piirilevylle, ja itse ledeihin liittyen tulee olla koneellisesti tehtyjä. Kiinassa valmistetaan lamppuja paljon käsin, ja laatu on mitä on.
  • Lampun sisällä olevan piirilevyn tulee olla huolellisesti kiinnitetty jäähdytysosaan jotta lämmönsiirtyminen on mahdollista. Jos piirilevy irtoaa jäähdytysosastaan, niin ledit hajoavat hetkessä.

Toki suunnitteluun liittyy muutakin, kuten: Optiikan toimivuus ja hyötysuhde,valonmäärä,värintoisto,värisävy,valokuvio,ulkonäkö,kierrätettävyys,asennuksen helppous/vaikeus,jne, mutta niistä lisää toisella kertaa.

MUISTA: Perinteisiä lampun kantoja ei ole suunniteltu nykyisiä led-lamppuja varten.On hölmöläisen puuhaa tunkea ledejä liian pieneen tilaan, sen takia että aikaansaatu lamppu sitten sopii johonkin 100 vuotta vanhaan kantaan

© Proled | Toimitusehdot

Proled | Puh. 044 0400 123 | jussi.kurppa@proled.fi | 2072303-8 ALV rek.