Led-valot ja valaisimet - ProLed

LED-valo 3w tai 5w.Onko mitään merkitystä?

Voisi helposti kuvitella että watti sinne tai tänne, mutta mietitään kuitenkin asiaa hetki parilla esimerkillä.

1.Valmistaja nro1 ilmoittaa led-valon sähkötehoksi 3w, ja valovirraksi 120lm.

On aika tyypillistä että molemmat arvot ilmoitetaan väärin, mutta lähdetään siitä että valovirta on kuitenkin oikein ,eli 120lm. Sähköteho onkin sitten ilmoitettu alakanttiin, kun se oikeasti onkin 4-5w, eli valmistaja voi käyttää halvempaa lediä, ja isompaa virtaa jotta saavuttaa tuon 120lm.

2. Valmistaja nro2 ilmoittaa samat arvot

Tässä tapauksessa molemmat arvot pitävätkin paikkansa.Valmistajan nro2, on käytettävä uusimpia ledejä koska jos virtaa nostetaan, ei valaisin ole enää 3w. Valmistajan nro2 on siis saatava sama valovirtaa n.40% pienemmällä sähköteholla! On siis käytettävä uusimpia ledejä ,ja valmistaja nro2 joutuu maksamaan ledeistään selkeästi enemmän kuin valmistaja nro1. Uusimmat ledit ovat HUOMATTAVASTI kalliimpia kuin vuoden vanhat.

Parin watin ero voi tuntua pieneltä, mutta hyötysuhteessa on ISO ero:

Valmistajan nro1 led-valon hyötysuhde on 24lm/w

Valmistajan nro2 led-valon hyötysuhde on 40lm/w

Muista: Mitä suurempi on hyötysuhde, niin sitä pienempää virtaa voidaan käyttää. Mitä pienempi on virta, sitä pienempi on lämmöntuotto. Mitä pienempi on lämmöntuotto, sitä pidempi on käyttöikä.Parilla watilla tosiaan on merkitystä!

© Proled | Toimitusehdot

Proled | Puh. 044 0400 123 | jussi.kurppa@proled.fi | 2072303-8 ALV rek.