Led-valot ja valaisimet - ProLed

Miten kuntien pitäisi kokeilla led-katuvaloja?

Kunnille on jo muutamia vuosia tarjottu erilaisia led-katuvaloja. Kokemukset eivät ole olleet aina niin hyviä. Miten homma tulisi hoitaa?

Tällä hetkellä kunnat ”kokeilevat” led-katuvaloja

Luultavasti joka ainoalle Suomen kunnalle tarjotaan nykyään erilaisia led-katuvaloja. Kunnanisät pohtivat ja laskeskelevat myyjien tekemiä laskelmia säästöistä, ja joutuvat pohtimaan omaa osaansa koko kuviossa. Jos kunta sanoo ei, niin ajatteleeko kuntalainen että kunnanisät eivät seuraa kehitystä…jne..

Tässä yksi toimintamalli hoitaa kokeilut järkevästi:

  1. Ei ole mitään järkeä siinä, että jokainen Suomen kunta kokeilee samaa asiaa, ja maksaa vielä kokeilusta. Valitaan muutama kunta, joihin valaisimien valmistajat, ja maahantuojat saavat toimittaa valaisimensa testattavaksi
  2. Maahantuojat toimittavat valaisimensa testiin ilmaiseksi. Omaan tuotteeseensa luottava maahantuoja tai valmistaja toimittaa varmasti testikappaleet.
  3. Suomesta löytyy osaamista katujen valaistuksesta, ja joku yritys valitaan arvioimaan mitkä testivalaisimista täyttää vaatimukset
  4. Kunnat voivat jakaa tietoa tuotteista keskenään, ja kenenkään ei tarvitse tuhlata rahojaan turhiin kokeiluihin.
  5. Valaisimet tulisi toimittaa loppukesästä, ja valaisimien seuranta-aika olisi seuraavan vuoden alkukevääseen. Näin saadaan eniten ”polttoaikaa” valaisimille.

Siinä jonkilainen ”raami” kokeiluun. Ideana lähinnä se, ettei joka kunnassa tarvitse tehdä kokeiluja. Siinä ei ole mitään järkeä!

Miten valtio mukaan kuvioon?

Valtio myöntää jo nyt avustuksia määrittämilleen erityisalueille, joissa siirrytään energiatehokkaaseen valaistukseen. Tämän tuen sijasta pelin voisi viheltää poikki, ja rahoittaa vaikka esittämäni kaltaista kokeilua. Tällaisesta on hyötyä kaikille kunnille, eikä vain erityisalueille.

Neuvoja kunnanisille ja äideille

Jos haluatte kokeilla kunnassanne led-katuvaloja, niin kokeiluun riittää pieni määrä valaisimia. Mielestäni kuntien ei myöskään tule täysimääräisesti maksaa kokeiluja, vaan valmistajien ja maahantuojien on itse maksettava tuotekehityksensä.

Älkää ottako edes kokeiluun tuotteita joilla ei ole kunnon takuuta. Jos valmistaja sanoo käyttöiän olevan 50 000h, niin ihan perusteltu takuu-aika on puolet tuosta eli 25000h. Jos käyttöiäksi ilmoitetaan 50 000h, ja takuu on vain 1 vuosi, niin jotain on pielessä.© Proled | Toimitusehdot

Proled | Puh. 044 0400 123 | jussi.kurppa@proled.fi | 2072303-8 ALV rek.