Led-valot ja valaisimet - ProLed

LED-valo joka ei lämpeä?

Usein törmää lauseeseen jossa kerrotaan kuinka ledit eivät lämpeä ollenkaan. On kuitenkin niin, että juuri se lämpö on suurimpia ongelmia. Miten voi olla näin?

Käsityksen historia

1960-luvulla kehitettiin led, jota käytettiin merkkivalona. Sähköteholtaan nämä ovat TODELLA pieniä. 2000-luvulla näistä alettiin tekemään valonlähteitä tai valopisteitä, jotka ovat sähköteholtaan 1watin tai sen osia
Eivät tuollaiset voikkaan lämmetä. Jos ei ole sähkötehoa, niin ei ole lämpöäkään. Tilanne on periaatteessa hyvä, koska näin lämpö ei tuhoa itse lediä. On vain yksi ongelma…riittävä valo puuttuu.

Lisää ledejä..(5mm)

On siis lisättävä ledien lukumäärää jotta saadaan myös valoa. No samalla yhteenlaskettu sähkötehokin kasvaa. Ja kun ledit ovat ”klöntissä”(18-40kpl 5mm ledejä) lämmittävät ne toinen toisiaan.

Lampun pinta ei kuitenkaan tunnu kovin lämpimältä? Eipä tunnu ei,,,kaikki ledit kun eivät osaa johtaa lämpöä pois, vaan lämpö jää ledin ”sisälle”

Vaihdetaan teholediin…

Nyt voidaan käyttää yhtä lediä isommalla virralla, ja näin saada enemmän valoa. Mutta taas on ongelma. Lämpö tulee pienelle alueelle, ja näin sitä on hankala johtaa pois. On nimittäin niin että uusimpien teholedien hyötysuhde on ”vain” 30-40%, eli suurin osa koko sähkötehosta muuttuu lämmöksi

Lisätään ledejä ja alennetaan virtaa..

Nyt ollaan oikealla tiellä. Esimerkiksi kolmella teholedillä(yht.3w) saadaan 40% enemmän valovirtaa kuin yhdellä 3w teholedillä. Lisäksi lämpöjakauma on parempi, kun kaikki lämpö ei pakkaudu yhden ledin taakse.

Itseasiassa koko lamppu lämpeää vähemmän kolmella teholedillä(yht3w) kuin yhdellä 3w ledillä, koska kolmella teholedillä hyötysuhde on PALJON parempi.

Hinta!!!

Kolmea laadukasta teholediä käyttämällä 3w ledlampun hinta kiipeää taivaisiin, tai vähintään pilviin.

Jotkut ratkaisevat asian käyttämällä halpoja ledejä..mutta sitten on virtaa lisättävä jotta saadaa valoa, ja taas tulee ongelmia lämmön kanssa…

Lämmöntuotto ei todellisuudessa ole ledien etu, vaan se on niiden suurin haaste….varsinkin kun ajatellaan myös valonmäärää.© Proled | Toimitusehdot

Proled | Puh. 044 0400 123 | jussi.kurppa@proled.fi | 2072303-8 ALV rek.