Led-valot ja valaisimet - ProLed

Missä mennään valoteho?

Ledien valotehosta puhutaan paljon. Tosiaan….puhutaan, mutta ei juurikaan kukaan ole vaivautunut mitään sen enempää mittaamaan.

Laboratorio ja tosi elämä

Ledien valmistajat julkaisevat tietoja ledeistään verkkosivuillaan. Nämä tiedot perustuvat mittaustapaan, joka ei mitenkään vastaa lopullista tilannetta, kun led on valaisimen sisällä ja koko ajan ”päällä”. Näitä laboratorion hypoteettisia arvoja sitten valaisinvalmistajat käyttävät arvaillessaan valonmäärää.

Millaisia OIKEAT arvot tällä hetkellä ovat?

Jos on tarkoitus tuottaa lämminvalkoista valoa(n.3000K) hyvällä värintoistolla (yli 80CRI), niin yli 60lm/w arvoja ei juuri saa ylitettyä. Mahdollista se toki on, mutta hinta on korkea. Eli 3w lampusta tulisi maksimissaan 180lm valovirtaa. Tämäkin kolmella 1w teholedillä. Yhdellä 3w ledillä ei onnistu.

Jotta tuollaisia arvoja saadaan lampusta mitattua, on ledin ”laboratorio-arvot” oltava n.100lm/w. Tuollaisiin arvoihin ei moni valmistaja pystykkään. Varsinkaan lämpimällä sävyllä, ja hyvällä värintoistolla.

Vaadi myyjältä mittaustuloksia! Mainoksia kirjoittelee kuka vaan

© Proled | Toimitusehdot

Proled | Puh. 044 0400 123 | jussi.kurppa@proled.fi | 2072303-8 ALV rek.