Led-valot ja valaisimet - ProLed

Värintoisto ”unohtuu” liian usein!

Kun ledeistä puhutaan, niin pääpaino puheissa on aina sähkönsäästössä. Luulisi että valaistukseen liittyy paljon muutakin.

Värintoisto

Ledien kohdalla tämä on yleensä ”ikävä” asia. Useimmissa ledeissä kun värintoisto on huono. Niimpä tuosta ei juuri puhuta. On kuitenkin niin, että huono värintoisto saa asiat näyttämään merkillisiltä. Homma menee vielä niin, että mitä huonompi on värintoisto, niin sitä enemmän valoa ledista voidaan saada. Maahantuojilla on siis suuri kiusaus hankkia vain heikon värintoiston valaisijoita.

Itse olen sitä mieltä, että mitä enemmän tätä huonon värintoiston valoa saadaan, niin sitä kamalampi on lopputulos. Mieluummin siis vaikka vähemmän valoa, mutta laadukkaampaa sellaista. Hyvällä värintoistolla kun asiat kuitenkin erottuvat paremmin.

Värintoisto ja värilämpötila

Jos on lamppu jonka värilämpötila on 3206K ja on toinen lamppu jonka värilämpötila on 3201K, voivat ne näyttää paljonkin erilaisilta jos niillä on toisistaan suuresti poikkeava värintoisto. Liian paljon keskitytään vain värilämpötilaan. Aidosi hyvää ja kaunista värisävyä ei synny pelkällä ”oikealla” värilämpötilalla

”Värintoistoa ei voi/kannata mitata kun mittarit on vääriä”

Värintoistoa ilmaistaan Ra-indeksillä(CRI). Kyseinen mittari on hiukan vääränlainen, ja se kohtelee varsinkin LED-valonlähteitä ”väärin”. On kuitenkin niin, että tuollakin mittarilla mitattu korkean värintoiston valaisija näyttää paremmalta ,kuin samalla mittarilla mitattu huonon värintoiston valaisija.

Kun halutaan valoa joka toistaa värejä hyvin, ja valo näyttää hyvältä, kannattaa valita valo jonka värintoisto on mahdollisimman hyvä.

Korkea värintoisto paranee entisestään, kun mittarina toimi silmä. Huono värintoisto huononee entisestään, kun mittarina toimii silmä.

© Proled | Toimitusehdot

Proled | Puh. 044 0400 123 | jussi.kurppa@proled.fi | 2072303-8 ALV rek.